Så här tar du bort fläckar från kläder och tyger

Posted by on


Vi har alla varit där. Du har ditt favoritplagg på dig och i ett ouppmärksamt ögonblick spiller du något på det. Fläcken verkar omöjlig att ta bort och du börjar fundera på om du måste kassera plagget. Innan du ger upp, låt oss titta på några effektiva sätt att ta bort fläckar från kläder och tyger.

Känna till fläckens natur

Först och främst är det viktigt att förstå vad fläcken är gjord av. Olika typer av fläckar kräver olika metoder för rengöring. Matfläckar skiljer sig från bläckfläckar, som i sin tur skiljer sig från oljefläckar. Att känna till fläckens natur kan hjälpa dig att välja rätt rengöringsmetod.

Behandla fläcken omedelbart

Ju tidigare du kan behandla fläcken, desto bättre. Om du låter fläcken sätta sig i för länge kan det vara mycket svårare att ta bort den. Om möjligt, behandla fläcken så snart som möjligt efter att den har uppstått.

Mat- och dryckesfläckar

För mat- och dryckesfläckar, börja med att skrapa bort så mycket av fläcken som möjligt med en kniv eller sked. Doppa en ren trasa i en lösning av en del vit ättika och två delar vatten och badda fläcken tills den börjar lätta. Tvätta sedan som vanligt.

Bläckfläckar

För bläckfläckar, prova en lösning av en del alkohol och två delar vatten. Badda fläcken med denna lösning tills den börjar lätta. Du kan också prova att använda hårspray på fläcken, men var försiktig så att du inte sprutar för mycket, eftersom det kan skada tyget.

Oljefläckar

För oljefläckar, prova att strö lite majsmjöl eller babypulver över fläcken och låt det sitta i ett par timmar. Pulvret bör absorbera oljan. Borsta sedan bort pulvret och tvätta plagget som vanligt.

Blodfläckar

För blodfläckar, blötlägg plagget i kallt vatten i minst 30 minuter innan du baddar fläcken med en lösning av en del salt och två delar vatten. Tvätta sedan som vanligt.

Gräsfläckar

För gräsfläckar, badda fläcken med en lösning av en del vit ättika och två delar vatten. Låt lösningen sitta i ungefär tio minuter innan du tvättar plagget som vanligt.

Svettfläckar

För svettfläckar, prova en lösning av en del bakpulver och två delar vatten. Applicera denna pasta på fläcken och låt den sitta i ett par timmar innan du tvättar plagget som vanligt.